17 February 2018

My Masters' Journey 101

Assalammualaikum,



It's been a while since I updated about my studies.. or no?

Anyways, Alhamdulillah I am now officially a master student kat UPM, Serdang (yes... same place where I did my degree :p)
Only Allah know how happy I am to be at where I am now :)

Baru first week je haha but I feel the vibes oredi.. the "so many things to write and to read" vibes.
So now.. I would like to tell bits and bots of how I apply and how I get my masters in UPM.


November 2017 - 

Where I started to finally decide nak sambung master. At first.. I did not know yang even though tak habis degree (in final sem) actually dah boleh apply for masters. Tapi kena guna all the results for every semesters yang dah lepas untuk apply. So sebelum tu.. I dah prepared lah myself untuk apply time bulan september nanti sebab I ingat kena tunggu habis degree, dapat results, then only boleh  But bila dah tau boleh apply terus for february intake..

Im like. OK not gonna wait anymore.. if can bulan februari.. then I just go with it.

*For your information, kat UPM dia ada 2 intakes. Satu bulan Februari and satu lagi bulan September. Sama macam mula semester time degree jugak cuma ada 2 kali intakes.*

Since I dapat tahu yang ada intake februari, maka mula lah keserabutan diri nak apply for masters. That time due date untuk apply buka somewhere in september ke october, but the latest is by 30th of November. I kinda like knew about it a week before the end of the due date. A WEEK GUYS.

Aku proposal apa semua tak siap lagi untuk apply memang serabut gila :')
Dah laa degree tak habis lagi.. dah fikir pasal what to do for masters. (acah power je)

But this is where your advisor starts to shine. Thanks a lot to Assoc. Prof. Dr. Roslina binti Mamat, my (previously) penasihat akademik during degree and my masters advisor now. She guided me and my friend, Juniza, masa nak apply master semua. A really big help from her. Thank you. huhu

What can I say.. please for those yang nak apply masters.. tak kisah lah uni apa pun.. Stay updated or you'll terlepas pandang with the due dates la apa la.. rugi tau. okay? rugi. 

So stay updated with the portal and ask help from the lecturers/ your chosen advisors. 



December 2017 -

Okay, lepas dah settle apply.. I decided to apply for GRF (Graduates Research Fellowship). I'll tell you about this in the next entry okay sebab now tak tau how to explain lagi.. so stay tuned.

Application untuk GRF ni pun kena hantar proposal jugak (diff than proposal yang untuk apply masters tu) and got some borang untuk di isi. So Alhamdulillah I managed to submit the application before 5th of January 2018 *the due date*



January 2018 - 

Here comes the paling mencabar (?) part, waktu menunggu results. Result dapat master and dapat GRF. Alhamdulillah syukur sangat I got both. Both dapat dalam masa a month after the application submitted. :)

Masa menunggu ni, me and my friend Juniza always whatsapped each other pastu risau nak mampus takut tak dapat :'p nasib dapatttt. hahaha ye ah sebab serabut masa nak apply tu tuhan saja yang tahu.


February 2018 - 

February pulak, I got my degree results :D Alhamdulillah I am soooo soo grateful for the results and most important is I am done with degree!

I got the GRF, too somewhere in this month and started my first week as a master student.
Fyi, I am pursuing my master research in Master of Arts in Discourse Studies, dekat same faculty which is Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi.

So far now I am writing for my chapter 1,2,3 as proposal lah.. but if its good then I can continue terus lah for my research.

First week is fine but I am a bit blur .. but apa apa pun I am so happy to start on this brand new journey :) Alhamdulillah and insyaAllah I will do my best. for me myself, my parents and everyone who loves me eternally.

Here are some pictures during my preparation for masters and my first week. Not much but yeahh, there you go!

My matric card :* (yeah I look so flawless and chubs)


uncle yang editkan gambar jadi flawless and jadi putih trox


first day of briefing pasal masters :*


ini Juniza gedik, my friend yang ada since day one for masters ni. huehuehue stuck with her since degree :p
(and till forever insyaAllah . lewlz)

books, yes typical. 

the day where I registered my matric for library.. for the first time and forever. I even pinjam buku tau!
(dalam gambar is juni sedang naik tangga)



and... thats it!
Till then




Tchus :)

Posted by Nur Farhana

12 February 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

Assalammualaikum,



Okay sebab dah lama tak join giveaway.. Imma join this one sebab hadiah giveaway dia menarik :'p
Siapa yang tak join lagi meh la the more the merrier.

Hope that I'll win this!

Click banner if nak join tau





SYARAT-SYARAT :

1. Follow blog anasuhana.com.

2. Follow IG Ana Suhana di SINI.

3. Buat entri bertajuk Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana, upload banner di atas dan backlink ke entri ni.

4. Jangan lupa tinggalkan url di bahagian komen entri ini.

5. Good luck and all the best to all 😍.


HADIAH :

5 orang pemenang akan mendapat sebuah Totebag bercorakkan travel (tempat-tempat menarik di dalam atau luar negara) dan sebatang pen perfume.

** Pemilihan pemenang akan di lakukan melalui sistem random.




Tchus ! 

Posted by Nur Farhana

Gobox Concept KL

Assalammualaikum,


Hye everyone. how are you guys doing?
Hope that you guys are doin well :)


Okay so! now I nak share with you guys about this one place yang sesuai untuk hangout and lepak and dinner. The name is Gobox Concept (or I panggil gobox je) which is located di tengah tengah city of KL. Boleh waze je if nak pergi sana and so far I've been there tiga kali dah and takda masalah pun nak park cuz ada orang jaga parking kat situ. RM 3 per park.

Okay actually dah lama tak review kedai makan and all.. but this Gobox is seriously one of the
chill-est to lepak and dinner.

Concept dia macam box shoplot yang ada banyak shops kat tingkat atas .. some of yang I ingat dekat tingkat atas tu ada manicure pedicure punya shop, ada kedai gunting rambut (for ladies if I am not mistaken) and ada kedai runcit and some more kedai *but I tak ingat. 

And ground floor dia ada variety of food and beverage stalls (?) or shop yang jual macam macam jenis food. Macam food court tapi more in a tumblr/hipster way. So ofcourse la cantik kann? Haha

Food yang I pernah try

Ada churros ! (my fav :*)
/ chicken drummet and wings macam tu (pun sedapz)
/ Pizza (quite good but a bit pricey?)
/ asam pedas ikan pari with nasi (sedapp and price affordable) .


And the interesting part of Gobox is dia punya beverage sangat cool. Contoh nya like teh tarik and milk green tea dia di serve dalam cara yang sangat trendy (ahahha padahal full of buih je) and they even have like tower tank untuk air. (I dont have the picture but hope you guys boleh imagine)

So tower tank ni biasanya orang order and minum like ramai ramai sekali gus so you guys just topup sendiri je la kat meja korang. *macam kat orang kawin tu.. but you ada your own bekas air tu* get it?

Plus ada one stall for drinks jugak nama dia Malibu, serious concept dia membuatkan Iols teringat kat Bali. Ive tried once the pina colada (its like coconut drink mixed with pineapple.. macam ice blended gitchew) and it tasted really good!

What can I say.. what is more better than a good tumblr picture worthy place with a good food kan?
So its a really nice and cosy place la to lepak.

Oh about how to pay.. dia macam food court. You order from the stalls and collect the receipt.. pastu bayar kat counter cashier dekat entrance and give the receipts back to the stalls yang you order tu.

Gobox ni bukak petang at 6pm- 2am. Customers agak ramai laa but if you come like 8pm -9pm macamtu belum start crowded lagi. So kalau nak hangout ramai ramai better you come early laa. kalau datang at 10pm macam tu takut takda seat je.

For Gobox Concept KL , I bagi

4/5 stars! 
(overall for the food and the enviroment)

Andd.... finally here are the pictures yang I sempat snap sebelum all the food kena makan.


Cool and Cosy
Gobox Concept KL



(model tak berbayar : Alif)




Told ya the place is cool ~!!

thats all for this post !

Tchus :*


Posted by Nur Farhana

25 January 2018

first entry in 2018 starts today!

Assalammualaikum,


Hye everyone! How are you guys doing?

Semoga semua sihat sihat belaka lah hendakNya :*

Okay memandangkan it has been soooo long I tak menulis apa apa entry dalam ni, so lets start fresh shall we? Cehh takda la fresh mana sangat pun. Papepun so sorry for leaving this blog hanging for quite sometimes.

But guess what?? Sangat banyak perkara yang berlaku menjelang ending 2017 sampai lah tahun 2018 ni (walau pun baru 25 hari dalam 2018).

Updates about me.. *ceh ada ke nak tahu*

I've just finished my degree and insyaAllah february ni I sambung Masters pulak. (hihi..)
Yes, masih di tempat yang sama, UPM, Serdang tercinta and still di faculty yang sama which is FBMK (Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi). Alhamdulillah, so far everything went smoothly and hope for the best je lah untuk my Masters nanti. Aminnn.

Okay next!

Lately ni, I sangat lah tertarik untuk menjaga kulit muka dengan menggunakan skincare dan cara cara penjagaan muka yang betul. My face skin memang problem sejak stop daripada dnars skincare :/ Memang berparut and breakout. But fortunately, sekarang sedang dalam pemulihan and insyaAllah nanti kalau dah flawless muka ni.. boleh la share dalam blog jugak. heheheh (acah kan?)


And something yang quite big jugak is....... I ada tulis lagu sekarang for my own brother, Haikal Farid. I actually composed the song, too. And kat sini, I would like to tell you guys, please support our karya insyaAllah semoga ada rezeki :'D Tajuk lagu ; Waktu Terindah
And writing songs has been my fav hobbies nowadays.. hope that I can buat lagu for others lagi and can inspire + entertain people at the same time !


latest me in 2018 (this time tengah cari bahan for my Masters research.. haruslah bergambar baru semangat)


Nahh, there goes my brief story of ending 2017 and beginning of 2018.
By the way.. cantikkan my new header !???  I know right!! so cantik :')

Anyways,
Hope you guys pun sentiasa happy and tabah menjalani kehidupan :*

till next time!
Tchuss
















Posted by Nur Farhana